Τι ειναι οι αιμορροϊδες;

Ιανουάριος. 9, 2010. Οι αιμορροΐδες είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες στη σημερινή κοινωνία. Προσβάλει και τα δύο φύλα και υπολογίζεται ότι περίπου το 50% με 75% του ανθρώπινου πληθυσμού παρουσιάζει την συμπτωματολογία τους σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Είναι διαστολές των φλεβών, δηλαδή, φλεγμονώδεις φλέβες στον και γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ενόχληση και αιμορραγία. Βάση της τοποθεσίας τους μπορεί να χωριστούν σε δύο τύπους:

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού και κοντά στην έξοδο αυτού (δεν είναι ορατές εκτός και αν έχουν υποστεί πρόπτωση, που μπορεί να φανούν στην έξοδο του πρωκτού) και τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ανώδυνη αιμορραγία και η παρουσία αίματος στα κόπρανα. Επίσης είναι ανώδυνη η παρουσία αίματος, μερική η ολική, αυτών των εσωτερικών αιμορροΐδων κατά την αφόδευση. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν επίσης, να βγουν στο εξωτερικό μέσω του ορθού: αυτό το φαινόμενο ονομάζεται πρόπτωση. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την αφόδευση και στη συνέχεια ξαναγυρνάν στη θέση τους. Επίσης, μερικές φορές μια ή περισσότερες φλέβες μπορεί να συνεχίσουν στο εξωτερικό και να προκαλέσουν θρόμβωση, που συμβαίνει όταν μικρά αγγεία σπάνε κάτω από το δέρμα, στο περιθώριο της εισόδου του πρωκτού, πράγμα που κάνει το αίμα να συσσωρεύεται στις φλέβες που έχουν παραμορφωθεί.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες κατατάσσονται σε 4 υποκατηγορίες, σύμφωνα με τον βαθμό πρόπτωσης:

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Εμφανίζονται στο εξωτερικό μέρος του ορθού και συνήθως είναι πολύ πιο επίπονες, ειδικά όταν αυξάνεται το μέγεθός τους, αφού καλύπτονται από ένα στρώμα δέρματος πολύ ευαίσθητο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβος στο εσωτερικό μιας εξωτερικής αιμορροΐδας, πράγμα που προκαλεί πολύ έντονο πόνο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κνησμό και τσούξιμο και μερικές φορές, αν ερεθιστούν, μπορεί να αιμορραγήσουν. Μερικές φορές, ειδικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή πικάντικων τροφών μπορεί να προέλθει αιμορραγία και κατ’ επέκταση επιπλοκές πολύ πιο σοβαρές.


Κερδίστε 5€ για το καλωσόρισμα! Εγγραφείτε και απολαύστε ΗΔΗ τα 5€ έκπτωσης και πολλές άλλες προσφορές