Πως να προλαβω τις αιμορροϊδες;

Φεβρουάριος. 9, 2010. Αν και όλος ο κόσμος δεν το γνωρίζει, οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση πολύ κοινή που επηρεάζει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό σε κάποια στιγμή της ζωής του. Αλλά το σίγουρο θέμα της πρόληψης είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται σοβαρά πάνω στο θέμα μέχρι να αρχίσουν να υποφέρουν από αυτό. Τότε είναι που αρχίζουν να σκέφτονται το τι να κάνουν ώστε να μην ξαναεμφανιστούν.

Έτσι λοιπόν, το πιο σημαντικό στην πρόληψη των αιμορροΐδων είναι, και δε θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, ο τρόπος ζωής μας. Οι καθημερινές συνήθειές μας είναι βασικές στη πιθανή (ή όχι) εμφάνιση αυτών, και γι αυτό πρέπει να δημιουργούμε ένα πρόγραμμα για την πρόληψή τους.

Αλλά δε χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι, γιατί σε αυτή την ενότητα θα σας δώσουμε πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της εμφάνισης των ενοχλητικών και επίπονων αιμορροΐδων.

 

Κόλπα και συμβουλές για την πρόληψη των αιμορροΐδων

Πρώτα από όλα, η διατροφή, αφού μια ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των αιμορροΐδων ή στο χειροτέρεμά τους.

Η διατροφή μας είναι ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση των αιμορροΐδων και τις κάνει να πονούν περισσότερο.

Επίσης η άσκηση είναι κάτι πολύ θετικό και προτείνεται για την πρόληψη των αιμορροΐδων, αλλά γνωρίζοντας τι είδους ασκήσεις είναι θετικές και ποιες είναι αρνητικές.

 

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Ο σκοπός μια δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες είναι η πρόληψη της δυσκοιλιότητας σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην εμφάνιση των αιμορροΐδων, αφού τις κάνει να εμφανίζονται σκληρές, πράγμα που προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή στα τοιχώματα του πρωκτού. Επιπλέον, η δυσκολία στην αφόδευση είναι η αιτία που ασκείται μεγαλύτερη πίεση για την επίτευξη της εξαγωγής των περιττωμάτων, και αυτό προκαλεί την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Οι ίνες αντιστέκονται στην πέψη και φτάνουν στο παχύ έντερο σχεδόν ανέπαφες. Από τη στιγμή που φτάνουν εκεί, διευκολύνουν το πέρασμα των περιττωμάτων από το έντερο, πράγμα που μειώνει τη δύναμη κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Επίσης συγκρατούν υγρά, πράγμα που μειώνει το μέγεθος και το βάρος των περιττωμάτων, και αυτό επίσης βοηθά στη μείωση της δύναμης. Αύξηση των υγρών στη διατροφή επίσης προτείνεται, αφού μαλακώνει τα κόπρανα, όπως και οι βιταμίνες που ενισχύουν τα τοιχώματα του πρωκτού και της φλέβες (βιταμίνες A, B, B6 και C, κυρίως). Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε μια σχέση των προτεινόμενων τροφών/μη προτεινόμενων για μια ισορροπημένη δίαιτα που βοηθά στην πρόληψη των αιμορροΐδων:

 

Προτεινόμενες τροφές

 • Υγρά, το λιγότερο 2 λίτρα τη μέρα.
 • Δημητριακά:Ρύζι, καλαμπόκι, στάρι, μαύρο ψωμί.
 • Όσπρια:Φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα, αρακάς, σόγια κτλ.
 • Φρούτα:Μήλο, φράουλα, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι (με τη φλούδα όσα μπορούν να φαγωθούν έτσι)
 • Λαχανικά:Καρότο, σπανάκι κτλ.
 • Λαχανικά :Πατάτες, κτλ.
Recomendado

Μη προτεινόμενες τροφές

 • Δημητριακά κατεργασμένα:Αλεύρι, γλυκά, μπισκότα, άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί κτλ.
 • Κρέας, αλλαντικά, τυρί, γάλα
 • Ζάχαρη και προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη
 • Πικάντικες τροφές με πολλά συντηρητικά
 • Τροφές με πολύ αλάτι, μειώνοντας την κατανάλωση ελιών, παστής σαρδέλας, αντσούγιες κτλ.
 • Καφές και αλκοόλ
Recomendado

 

Άσκηση

Hacer ejercicio

Η φυσική άσκηση είναι πολύ ευνοϊκή για την πρόληψη των αιμορροΐδων, αφού προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την κυκλοφορία, αποτρέποντας τη συσσώρευση του αίματος στα πόδια.

Το κολύμπι και το περπάτημα είναι οι πιο προτεινόμενες ασκήσεις. Επιπλέον, η άσκηση είναι πολύ καλή για τη μείωση του βάρους, αφού το υπέρβαρο προκαλεί υπερβολική πίεση στην κάτω ζώνη του σώματος, πράγμα που ανοίγει το δρόμο στην εμφάνιση των αιμορροΐδων. Αλλά όλα τα αθλήματα δεν είναι ωφέλημα, δε πρέπει να μπερδεύεστε.

Πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική φυσική προσπάθεια, όπως να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα, αφού θα μπορούσε να προκαλέσει πρήξιμο στις φλέβες του πρωκτού, και αθλήματα όπως η ποδηλασία και άλλα, ασκούν υπερβολική πίεση στην περιοχή του πρωκτού. Η ορθοστασία ή η καθιστική στάση για μακρές χρονικές περιόδους επίσης είναι επιβλαβεί.

 

Άλλα

– Αποφύγετε το ξύσιμο στην περιοχή του πρωκτού, αφού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

– Μην εισάγετε αντικείμενα από τον πρωκτό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους μύες της περιοχής.

– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει μια αύξηση στην πίεση στις φλέβες στην περιοχή του πρωκτού, πράγμα που προκαλεί κακή κυκλοφορία. Για να το αποφύγετε είναι καλύτερα να αλλάζετε πλευρό στο οποίο κάθεστε κάθε 4 ώρες.

– Μην καταπιέζετε καμία στιγμή την επιθυμία σας για αφόδευση.

– Να προσπαθείτε να πηγαίνετε στην τουαλέτα πάντα την ίδια ώρα και να αποφεύγετε να πιέζεστε για πολλή ώρα.

– Να αποφεύγετε πολύ σκληρά καθίσματα.

– Να ελέγχετε το άγχος και το στρες, γιατί έτσι σφίγγει ο πρωκτικός σφιγκτήρας.

– Η ιδανική στάση για το έντερο είναι το βαθύ κάθισμα, οπότε μπορείτε να ασκείτε πίεση στην κοιλιά σας χωρίς κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στα τοιχώματά της.

– Αποφύγετε το κάπνισμα

Έτσι λοιπόν και όπως μπορέσατε να διαπιστώσετε αγαπητέ αναγνώστη, με λίγη καλή θέληση και προσοχή, από μόνος σας μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση των ενοχλητικών και επώδυνων αιμορροΐδων. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα αυτές τις συμβουλές που σας δίνουμε και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα.


Κερδίστε 5€ για το καλωσόρισμα! Εγγραφείτε και απολαύστε ΗΔΗ τα 5€ έκπτωσης και πολλές άλλες προσφορές